La caucia de Montaut La chaux de Montaut

ua vielha istuèra  -  Une vieille histoire

L'espleit de la caucia en Vath-Vielha qu'ei probablament hèra vielh e que's practicava pertot on afloran las veas de ròcas calcàrias. Mes qu'ei a Montaut que gahè lo mes d'arsec. La vea qui ei espleitada ací que comença a noste e s'esten dinc a l'Arièja.

Léonce Peyrègne, istorian deu vilatge, hè vàler, hens lo son libe « L'industrie et le commerce de la chaux à Montaut », mei d'un tèxte qui atesta deu son usatge despuish lo sègle XVIau. A la fin deu XVIIIau, debuta ua espleitada mes intensiva de las peirèras de la comuna e deus alentorns e uns quantes de horns cauceaus que son installats au ras de las vias, tad i encaminar mes aisidament los cars de pèira e de husta. Que troba l'apogèu son deu Consulat au Segond Empiri. Hèra viste, qu'an de reglamentar, obrir registres, tarifar las autorisacions...

La comuna que ved arribar mantuns espleitaires de las comunas vesias. Peu còp, tà l'estreitada de pèira hens las peirèras communaus, que s'i va fixar redevèncias diferentas peus abitants deu vilatge (en 1862, 3 F tad un horn de 20 m3 ; 8 dinc a 30 e 10 dinc a 40) e taus hòravienguts qui pagan doble. Que's pausan tanben los problèmas d'entertien de las rotas e deus ponts qui sofreishen deu passatge deus hèra nombrós cars de ròcas e de husta. Un car de pèira calcària, unitat de mesura oficiau, pesava ua tona e la peirèra deu Casterar que'n a produsit 120 000 hens las soas 45 mei bonas annadas.

Los productors de caucia que'n hasèn un usatge privat e que venèn lo tròp a uns caucièrs, generaument bèths productors eths-medishs. La caucia serviva a còps de moneda d'escambi. Au temps de la Revolucion, que se'n venèn los 9/10 hens las comunas de l'arrondiment de Pau. A l'arribada deu trin, de cap a 1860, que' pensavan un moment d'installar ua linha privada tà ligar lo mei bèth horn de huec continuat a la linha Pau-Lorda.

Mes pro lèu, los trebucs apareishen : la mestior purmèra s'estareish ; la concurréncia de las Caucias d'Ortès que s'aviva ; d'autes materiaus (ciment, beton armat...) superan la caucia tà la construccion ; lo cauciatge desprava hens l'aboniment de las tèrras agricòlas ; en temps de guèrra, que van mancar de braç... Los horns barran los uns après los autes. En 1930, lo horn de grilha Brousset-Matheu barra au son torn.

L'exploitation de la chaux en Vath-Vielha est probablement très ancienne et se pratiquait partout où affleurent les veines de roches calcaires. Mais c'est à Montaut qu'elle a connu le plus gros essor. La veine que l'on exploita ici commence chez nous et s'étend jusqu'en Ariège.

Léonce Peyrègne, historien du village, cite, dans son ouvrage « L'industrie et le commerce de la chaux à Montaut », plusieurs textes qui en atteste l'usage dès le XVIème s. A la fin du XVIIIème s., commence une exploitation plus intensive des carrières de la commune et des environs et de très nombreux fours à bois sont installés au bord des voies, pour y acheminer plus aisément les chars de pierre et de bois. Elle connaît son apogée du Consulat au Second Empire. Très vite, il faut réglementer, ouvrir des registres, tarifer les autorisations...

La commune voit arriver de nombreux exploitants des communes voisines. Aussi, pour l'extraction de pierre dans les carrières communales, va-t-on fixer des redevances différentes pour les habitants du village (en 1862, 3 F pour un four de 20 m3 ; 8 jusqu'à 30 et 10 jusqu'à 40) et pour les "étrangers" qui paient le double. Se posent aussi les problèmes d'entretien des routes et des ponts qui souffrent du passage des très nombreux chars de roches et de bois. Un char de pierre calcaire, unité de mesure officielle, pesait une tonne et la carrière du Castéra en a produit 120 000 dans ses 45 meilleures années.

Les producteurs de chaux en faisaient un usage privé et vendaient l'excédent à des marchands, généralement gros producteurs eux-mêmes. La chaux servait parfois de monnaie d'échange. Sous la Révolution, on en vendait les 9/10 dans les communes de l'arrondissement de Pau. A l'arrivée du train, vers 1860, on envisage un moment d'installer une ligne privée pour relier le plus gros four à feu continu à la ligne Pau-Lourdes.

Mais bientôt les difficultés se font jour : la matière première s'épuise ; la concurrence des Chaux d'Orthez se fait rude ; d'autres matériaux (ciment, béton armé...) prennent le pas sur la chaux pour la construction ; le chaulage décroît dans l'amendement des terres agricoles ; pendant la guerre, on va manquer de bras... Les fours ferment les uns après les autres. En 1930, le four à grille Brousset-Matheu ferme à son tour.





La caucia de Montaut La chaux de Montaut

Extraccion de la caucia  -  Extraction de la chaux
Calcari e pèiracauç

La caucia (o caucea) que balhè lo son nom au calcària (deu latin « calcarius » = « qui contient caucia » « calx », « calcis » = caucia) car qu'ei lo calcària qui balha la caucia. Tà l'obtiéner,que cau brutlar calcita (CaCO3) qui, hens lo calcària, se troba a mes de 50% e mesclada dab l'argèla. Aquesta ròca que vien deu depòst naturau de sediments capvath los temps. Las destroças d'organismes marins (coscolhas, esquelèts de micrò-algas, coralhs...) s'amassan peu hons de las mars, au briu deus millenaris, en estratas espessas que la tectonica de las placas, a còps, possè en susfàcia. Ua vea d'un calcària gris mensh o mes escur e ric en calcita qui va de Montgallhard (09) a la plana de Nai aflora a Montaut on formava, abans d'estar espleitada, ua sèrra de 20 mètres de haut, au lòc-dit Casterar.



Extraccion

Dab explosius, que hasèn petar la ròca en tròç de totas dimensions que triavan un purmèr còp. Me un còp tiradas las ròcas mes accessiblas, lo tribalh vadó de mes en mes mauaisit. Los minèrs tribalhavan lavetz sus petitas penas. Qu'avèn petitas escalas de tres o quate barcalhons, suspendidas dab còrdas au som de las parets que podevan desplaçar, a mesura de l'avançada deu tribalh. Que començavan a minar lo haut. Que perçavan la pèira dab ua pinça (burin) e ua masseta, en balhant un quart de torn a l'atruna a cade còp tà non pas blocà'u e progressar regularament. De temps en quan, dab un culheron de long mange,que tiravan la prova. Qu'enhonsavan ua meca e podra, au hons deu horat de 80 cm de pregondor e que'u barravan dab tèrra. Qu'installavan ua linha de cargas en espacis reglats tot en har desplaçar las escalas puish qu'alugavan las mecas pro longas tà balhà's lo temps d'acessà's. Qu'i avè totun accidents nombrós permor qu'a la fin que passavan enlà de las recomendacions e reglaments en aplicacion.

Calcaire et pierre à chaux

La chaux a donné son nom au calcaire (du latin « calcarius » = « qui contient de la chaux » « calx », « calcis » = chaux) car c'est le calcaire qui donne la chaux. Pour l'obtenir il faut brûler de la calcite (CaCO3) qui, dans le calcaire, est présente à plus de 50% et mélangée à de l'argile. Cette roche provient du dépôt naturel des sédiments au travers des âges. Les restes d'organismes marins (coquillages, squelettes de micro-algues, coraux...) s'accumulent sur le fond des océans, au fil des millénaires, en strates épaisses que la tectonique des plaques a parfois poussées en surface. Une veine d'un calcaire gris plus ou moins foncé et riche en calcite qui court de Montgaillard (09) à la plaine de Nay affleure à Montaut où elle formait, avant d'être exploitée, une colline de 20 mètres de haut, au lieu-dit Castéra.



Extraction

A l'aide d'explosifs, on faisait éclater la roche en fragments de toutes dimensions que l'on triait une première fois. Mais une fois enlevées les roches les plus accessibles, le travail devint de plus en plus difficile. Les mineurs travaillaient alors sur de petites falaises. Ils avaient de courtes échelles de trois ou quatre échelons, suspendues par des cordes au sommet des parois qu'on pouvait déplacer, au fur et à mesure de l'évolution du travail. Ils commençaient à miner le haut. Ils perçaient la pierre avec une pince (burin) et une massette, en donnant un quart de tour à l'outil à chaque coup pour ne pas le bloquer et progresser régulièrement. De temps en temps, avec une petite cuillère à long manche, ils évacuaient la poussière. Ils enfonçaient une mèche et de la poudre, au fond du trou de 80 cm de profondeur et refermaient avec de la terre. Ils installaient une ligne de charges à intervalles réguliers en faisant déplacer les échelles puis on allumait les mèches suffisamment longues pour se donner le temps de se mettre à l'abri. Il y avait toutefois de nombreux accidents car on finissait par passer outre les recommandations et règlements en vigueur.





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Horn de lenha  -  Four à bois

Los horns de lenha qu'èran bastits dab arrebòts e pèiratalhas resistent au huec. Que'us cargavan peu haut. Qu'èra un tribalh d'ua jornada. Las pèiras de la peirèra qu'èran triadas près deu horn. Que reservavan las mes longas, las « ligas », e que concassavan las autas en foncion deu cargament. Que començavan per un embaish de petitas pèiras e que pujavan en aumentar la talha e en guardar lo centre tau huec. Arribat a hautor de la pòrta, qu'installavan ligas, a plat de cade costat e que hasèn ua traca de vòuta dab las autas. Que fenivan de cargar dab lo demorant de pèiras e que cobrivan dab ua capa de tròçòts.

Qu'alugavan lo horn dab brostic puish que'u possavan pendent tres dias. Ua pèira coladissa, a l'entrada, que permetè d'arreglar lo tiratge. L'eslama sortiva de la gula dab ua hòrta aulor e un hum blanc qui feniva per esvalisà's. Pendent ua setmana, equipas de dus òmis velhavan, nueit e dia, relaiant-se totas las quate òras. L'un que preparava lenha, l'aute que l'en.hornava dab un horcat. Un acès qu'èra donc amenatjat au dehòra e bujaus hens los murs de sosten recebevan las botelhas e las merendas. Au cap de ueit dias, que cobrivan la gula, que barravan las obèrturas, que las colmatavan dab tarròcs e qu'esperavan enqüèra tres dias tà recuelher la caucia.

Les fours à bois étaient bâtis avec des galets et des pierres de taille résistant au feu. On les chargeait par le haut. Ce travail prenait une journée. Les pierres de la carrière étaient triées près du four. On réservait les plus longues, les « ligues », et on concassait les autres en fonction du chargement. On commençait par un soubassement de petites pierres et on montait en augmentant la taille et en ménageant le centre pour le feu. Arrivé à hauteur de porte, on installait des ligues, à plat de chaque côté et on faisait une sorte de voûte avec les autres. On finissait de charger avec le reste des pierres et on recouvrait avec une couche de petits fragments.

On allumait le four avec du petit bois puis on le poussait pendant trois jours. Une pierre coulissante, à l'entrée, permettait de régler le tirage. La flamme sortait de la gueule avec une odeur forte et une fumée blanche qui finissait par s'estomper. Pendant une semaine, des équipes de deux hommes veillaient, jour et nuit, se relayant toutes les quatre heures. L'un préparait le bois, l'autre l'enfournait avec une grande fourche. Un abri était donc aménagé à l'extérieur et des niches dans les murs de soutien recevaient les bouteilles et les casse-croûte. Au bout de huit jours, on couvrait la gueule, on fermait les ouvertures, on les colmatait avec des mottes de terre et on attendait encore trois jours pour récupérer la chaux.





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Horns de grilha  -  Fours à grille
Los horns de grilha o de calor continua

A la fin deu s.XIXau, que construseishen horns deus mes grans qui marchavan au carbon de lenha e produsivan mei viste, en grana quantitat et pendent tota l'annada. Lo horn Brousset-Matheu, tostemps quilhat, qu'ei ua traca de tor carrada de 9 m de haut e 4 m de diamètre interior. Que dispausa d'ua entrada deus quate costats tau tiratge e la cuelhuda de la caucia. L'interior circulari qu'ei tapissat de bricas. Qu'èra alimentat per ua pondiqueta, au sus d'un camin. Que barrejavan mantun còp per dia ua capa de ueit cariòts de carbon tà vint de pèiras concassadas.

Uas hondetas alimentavan un clòt d'on partiva ua colèira forçada qui, capvath, accionava ua turbina idraulica, hens un bastiment emparat au horn. Que l'utilizavan entau balutatge, complit per ua maquina qui segotiva un sedaç e tau concassatge de las pèiras. Un temps, l'energia qu'esté hornida per ua maquina de vapor.

Gran tribalh

Aqueste horn hasé tribalhar cinq o sheis emplegats permanents e de la man d'òbra embauchada au prètzhèit : caretèrs taus transpòrts, dinc a la gara de Montaut notablament, d'on la caucia partiva per vagons de detz tonas, tau balutatge, la mesa en sacs... haut o baish un trentenat de personas, lhèu un drin mes.

Lo tribalh deus cauciaires qu'èra particularament peniu permor de la grana calor e de la prova de caucia qui ataca los paumons e tà laquau n'i avè pas de masca eficaç.

Les fours à grille ou à chaleur continue

A la fin du XIXème s., on construit de plus grands fours qui fonctionnaient au charbon de bois et produisaient plus vite, en grande quantité et durant toute l'année. Le four Brousset-Matheu, toujours debout, est une sorte de tour carrée de 9 m de haut et 4 m de diamètre intérieur. Il dispose d'une entrée sur chaque face pour le tirage et l'enlèvement de la chaux. L'intérieur circulaire est tapissé de briques. Il était alimenté par une passerelle, au-dessus d'un chemin. On déversait plusieurs fois par jour une couche de huit brouettes de charbon pour vingt de pierres concassées.

Plusieurs sources alimentaient un bassin d'où partait une conduite forcée qui, en contrebas, actionnait une turbine hydraulique, dans un local adossé au four. On l'utilisait pour le blutage, accompli par une machine secouant un tamis et pour le concassage des pierres. Un temps, l'énergie fut fournie par une machine à vapeur.

Grand travail

Ce four faisait travailler cinq ou six employés permanents et de la main d'œuvre embauchée à la tâche : des charretiers pour les transports, jusqu'à la gare de Montaut notamment, d'où la chaux partait par wagons de dix tonnes, pour le blutage, la mise en sacs... soit une trentaine de personnes, voire un peu plus. Le travail des chaufourniers était particulièrement pénible à cause de la grande chaleur et de la poussière de chaux qui attaque les poumons et pour laquelle on n'avait pas de masque efficace.





La caucia de Montaut La chaux de Montaut

Documentacion  -  Documentation
Bibliografia :

Léonce Peyrègne : « L'industrie et le commerce de la chaux à Montaut »
Bulletin de la Société des sciences, lettres et arts de Pau, 1977»

Antoine de Froissard : « Une histoire de la chaux à Montaut »
Imprimaria Marrimpoey, 1990

Ligams internet :

Siti de la comuna de Montaut :
La caucia de Montaut.

Istòria de Montaut en Bearn :
Estreits deu libe de Froissard

Bibliographie :

Léonce Peyrègne : « L'industrie et le commerce de la chaux à Montaut »
Bulletin de la Société des sciences, lettres et arts de Pau, 1977»

Antoine de Froissard : « Une histoire de la chaux à Montaut »
Imprimerie Marrimpoey, 1990

Liens internet :

Site de la commune de Montaut :
La chaux de Montaut.

Histoire de Montaut en Bearn :
Extraits du livre de Froissard





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